Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Doğaçlama, pozisyon atlama, gamdan gama geçiş?

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Doğaçlama, pozisyon atlama, gamdan gama geçiş?

Beyler bir süredir gamları çalışıyorum. Bir tandığım var 6 senedir gitar çalan. Bana bir gamı öğren oyur sürekli ona çalış kafana otursun, güzel şeyler çıkarana kdr otur çalış dedi. Ben de yaklaşık 2 3 haftadır sürekli olarak Doğal minör gamı çalışıyorum. Bu gamlareı falan hep internette sitelerden buldum. Tabi sitede hep aynı ton belirlenmiş. Mesela hep La tonu. Ben de sadece la tonu ezberimde. Bunun tonunu değiştirme olayı tam olarak nasıl. Mesela La tonunda değilde mi tonunda gene doğal minör gamını nasıl uygulayabilirim.

Bir de pozisyon değiştirme diye bir olay varmış. Mesela La tonundan başladım atıyorum kafama göre bir şeyler, ondan sonra başka bir perdede soloya nasıl devam edicem. Mesela arkadaş 5. perdeden başlıyo gamda soloyu atıyo bi anda 12.perdeye atlıyo orda bir şeyler ****** fln ordan oraya ordan oraya çok güzel şeyler çıkarıyo. Sordum bunun olayı ne neye göre değiştiriyosun bunu diye araştır dedi. dolayısıyla ben de araştırmak zorunda kaldım. Fakat hiçbir yerde bulamayınca burda konu açtım. Yanlız bunu mantığıyla anlatırsanız sevinirim. Yani sadece bir gam için değilde genel olarak mantığıyla..

Bir de Bir gamdan başka bir gama nasıl geçebilirim. Bunun bir rajonu var mıdır? Ne işime yarar ne yapabilirim?

Bir de haftalardır bu gama çalışıyorum fakat hala düzgün şeyler yapamadım. tamam hoş sesler çıkıyoda kulağa basit anlamsız geliyo. Bunu geliştirmenin bir yolu yokmudur? Daha çok çalış diceksinize 3 haftadır aynı şeyi günde saatlerce adamı sıkıyo.

Notaları falan da öğrendim. Yani hangi perdenin hangi notaya geldiğini bulabilirim notaları tek tek klavye üzrinde bulabilirim ama hiçbirini ezbere bilmiyorum. Mesela 3.tel 5.perde hangi notaya gelir diye sorsanız bulabilrim ama direk söyleyemem. Veya çalarken hangi nota olduğunu bilmem. Bunu ezberlemekte mümkün değil sanıyorum. 130 tane falan perde var. 130 perdedeki notaların hepsi nasıl ezberlenebilir mümkün mü ya?

Bir de bu işin teorik kısmı felaket zor geliyo bana. Anlamak çok zor. Terimler falan çok karışık. Yeminle matematik olsada çözsem dedirtiyo adama.
    Son güncelleyen shnicx; 05-03-2009, 19:43.

Söylediklerinden anladığım kadarıyla öğrendiğin Am gamını sadece 5. perdede (Kalın Mi telindeki La notasından) kullanıyorsun. Am gamını oluşturan La-Si-Do-Re-Mi-Fa ve Sol notaları gitar klavyesinin heryerinde mevcuttur. O yüzden klavyede bu notaların bulunduğu her yerde Am gamını kullanabilirsin.

Doğal minör gamı "1 Tam 1 Yarım 2 Tam 1 Yarım 2 Tam" aralıklarından oluşur. Am gamında öğrendiğin iniş çıkış şablonunu 3. perdede kullanıp Gm gamına uygulayabilirsin ya da bunu 8. perdede Cm gamı olarak kullanabilirsin. Bu sana kalın Mi telindeki doğal minör yürüyüşünü anlatmış olur.

Yukarıdaki tam/yarım aralık formulüyle klavyenin kalından inceye farklı yerlerinde bulunan La notasından başlayarak doğal Am gamını uygulayabilirsin.

Sitelerde genelde Am gamı örnek olarak verilir, sen diğerlerini bu örnekteki şablona ve aralık formülüne bakarak rahatlıkla çıkarabilirsin.

Kolay gelsin,

Yorum

Peki hani notaların olduğu her yerde kullanabilirsin demişsin ya, tam anlamadım orayı. Tam olaraka ynı kalıp mı olması lazım. Yani hep La Si Do Re Mi.... diye mi gitmesi lazım? Mesela 17. perdede gene bu şekilde gidiyor kalıp. Yani sadece 5 ve 17de mi bunu yapabilirim.Veya başka bir gamı nasıl bu şekilde uygulayabilirim.

Bir de 3. perdede Gm olarakta kullanabilirsin demişsin. Onun mantığını tam anlayamadım. Neye göre Gm olacağını seçtim. Veya mesela ben başka bir gam kullansam La Majör kullansam bunu nasıl başka şekillerde kullancam. Biraz daha açabilirsen sevinirim.

Yorum

Şİmdi arkadaşım bizim elimizdeki gam am değil mi? Evet bunuda sahip olduğu notalar la si do re mi fa sol değil mi? ee o zaman sen bu notaları kullanarak bütün klavyede çalamaz mısın? Notaları bulurum dediğine göre çalarsın tabiArkadaşında bahsettiği gibi birde kolaylık olsun diye kalıp olayı vardır yani mesela sen kalın mi 5. perdeden başlayıp: 5-7-8 alt tel 5-7-8 alt tel 5-7 alttel 4-5-7 alttel 5-6-8 alttel 5-7-8 böyle çalarak aşağı indin diyelim ki. Şimdi burda klavyeden notalara bakarsan Am gamında bir gezinti yaptık. İşte sen bu kalıbı yani klavyedeki bastığın yerlerin dizilişini başka biryerden başlayarak mesela arkadaş Gm demiş bunu: 3-5-6 alt tel 3-5-6 alt tel 3-5 alt tel 2-3-5 alttel 3-4-6 alt tel 3-5-6 bu şekilde de inersen sol minör gamında gezinmiş olursun dikkatli incelersen diğeriyle aynı kalıp fakat farklı notalar Aynı şekilde sende mesela kalın mi telinde 8. perdeden başlayarak do majörün notalarını bul kendin bir kalıp oluştur bunu git 5. perde la dan başla ve aynı kalıbı uygula göreceksin ki la majör gamında gezinmişsin İstersen bunu doğrulamak için çaldığın notalra bak ve la majör gamının notalarıyla karşılaştır....
        Biraz uzatmış olabilirim ama çok detaylı anlatmaya çalıştım çünkü bende bir zamanlar bu evrelerden geçtim zorluğunu bilirim Hadi kolay gele takılırsan benide aşmayan bir konuysa herzamn cevaplarım..

Yorum

Konuyu iki ayrı kişi farklı anlatımlarla, anlaşılacak şekilde anlatmaya çalışmış.

Eğer tüm bunlardan sonra hala konuyu kafamda anlayamadım, çözemedim diyorsan, birikim olarak bunlara henüz hazır değilsin dolayısıyla bir önceki basamağa geri dönüp yeniden konuları baştan ele almalısın, derim.

Aralıklar (intervals) ve majör minör formülünü yeniden gözden geçirmelisin. Neydi formülümüz?

Majör dizi : 2 Tam 1 Yarım 3 Tam 1 Yarım
          Minör (Naturel/Doğal) Dizi: 1 Tam 1 Yarım 2 Tam 1 Yarım 2 Tam

Buna ek olarak Mi/Fa ve Si/Do notaları yarım ses aralığı, diğerleri tam ses aralığındadır.
          Klavye gibi şöyle örnekleyelim:

Majör: DO-RE-MİFA-SOL-LA-SİDO
          Minör: LA-SİDO-RE-MİFA-SOL-LA

Arada çizgi olanlar klavyedeki gibi bir perde aralığında Mi/Fa ve Si/Do arasında ise perde aralığı yoktur.

Bunları bildiğini ama yeniden gözden geçirmen gerektiğini düşünüyorum.

Şimdi yukarıda arkadaşın vermiş olduğu örneği şablon gibi örneklersek şu sonuca varabiliriz.
          Doğal Am gamı gitarın kalın Mi telindeki 5. perdesinden başlar ki bu perdedeki nota La notasıdır. Şablon olarak da:

Mi telinde : 5-7/8 ('Tire' 1 perde aralık, 'Bölü' aralık yok)
          La telinde : 5-7/8 (")
          Re telinde : 5-7 (")

Şimdi bu şablonu (aynı aralıklara bağlı kalarak) kalın Mi telinde 3. perdede bulunan Sol notasında uygularsak Gm gamı(dizisini) çalmış oluruz.

Mi telinde : 3-5/6 ( 'Tire' 1 perde aralık, 'Bölü' aralık yok)
          La telinde : 3-5/6 (")
          Re telinde : 3-5 (")

Umarım anlaşılmıştır. Konuyu anlatım olarak bundan daha da aşağıya indiremem. Forumda ya da Google'da diziler, gamlar şeklinde bir arama yaparsan bunları şekil olarak da bulabilirsin.

Hatta forumda bu konunun üzerinde yer alan Pentatonik diziler diye resimli anlatımlar var, orada temel diziler resim ile anlatılmış, oradan faydalanabilirsin

Kolay gelsin,
          Son güncelleyen hksm; 19-12-2008, 22:03.

Yorum

Evet anladım çok teşekkürler.
            Son güncelleyen shnicx; 05-03-2009, 19:45.

Yorum

gamdan gama geçiş dediğin modülasyon olarak nitelendiriliyor. belirli kuralları var tabii ki. özellikle nurhan cangal'ın armoni kitabını al ve onunla çalış derim. bir de alterasyon var mesela. o da gam içerisinde yabancı sesler kullanma tekniği. herşeyin bir kuralı olsa da beethoven güzellik uğruna çiğnenmeyecek hiçbir kural yoktur demiş. önce kuralları öğren sonra boz

Yorum

Ya bir de bir şey daha diycem, aylardır sürekli 2 3 gam dışında hiç bir gama çalışmadım onlar iyice otursun diye. Sürekli güzel şeyler çıkarmaya çalışıyorum ama çıkardığım şeyler kulağıma çok basit geliyo. Moralim bozuluyo tabi benimde. Bir de sürekli aynı şeyi çalıyomuşum gibi geliyo aynı şeyleri çala çala bir süre sonra el alışıyo sürekli aynı soloyu atıyorum. Yaratıcılık mı yok bende anlamadım. Arkadaş zamanla olur dedi ama daha ne kadar zaman gerek?
                Son güncelleyen shnicx; 05-03-2009, 19:44.

Yorum

Gitarı cümle kurarak çalmak basit bir iş değil. Çaldığın şeyleri özümseyerek çalman lazım. Gamları, modları vs. özümsemen lazım. En önemlisi bol bol müzik dinlemen lazım. Bu çok önemli.

Yorum

benimde 2 sorum var

1.şimdi gamın içinde bulunan notaları gitarın her yerinde kullanabiliyormuyuz?
                    2.bir soloda çeşitli(farklı notaların)gamlarını kullanma gibi bir lüksümüz varmı?

Yorum

1)Tabiki kullanabilirsin senin zevkine kalmış.

2)Sorun biraz tuhaf olmuş ama bir parçada farklı gamlar arası geçişten(modülasyon) bahsediyorsun sanırım.Modülasyon diye aratırsan konuyla ilgili detaylı açıklama bulabilirsin. Ya da yardımcı müzik kitaplarında da bulabilirsin.

Kolay gelsin.

Yorum

Dostum arkadaşlar çok güzel bir şekilde anlatmaya çalışmışlar.Ben de sana tavsiye de bulunmak istiyorum.Ben de senin gibi bir türlü anlayamamıştım gam olaylarını hep aynı ton hep aynı notalar, bir yere kadar güzel sesler çıkıyo sonra sıkıcı ve monotonlaşıyor.Tabiki bu benden kaynaklanıyor , arpej ve dizi bilgim çok zayıftı işte bence sendeki problem de bu.Ben de internetten bakıp gamları ezberlemeye çalışıyordum ama pek bir işime yaramıyordu çünkü teknik bilgim azdı bu konuda.Her neyse sana tavsşyem Bora Uslusoy'un Diziler ve Arpejler kitabı mevcut.Bu noktada sana çok yararlı olacaktır.Dizler ve modları ile verilmiş çok hoş bir kitap.Bu konuya para harcamalısın çünkü diziler, gamlar kocaman bir deniz (: kolay gelsin

Yorum

*** gam bilgim **** var ve gitar solo atabiliyorum ama dogaçlamada mesela adam bna am-g-f-em akorlarını kullanarak ritm atıyor tmm ama ben bunların uyumlu seslerini bulamıyorum nasıl bulacagım

Yorum

yards isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                            *** gam bilgim **** var ve gitar solo atabiliyorum ama dogaçlamada mesela adam bna am-g-f-em akorlarını kullanarak ritm atıyor tmm ama ben bunların uyumlu seslerini bulamıyorum nasıl bulacagım
                            Gam bilgin varsa yapabilirsin.. Tabiki bunları duyduğunda hemen çıkarabilmen için çok pratik yapman lazım yani yıllarını vermen gerekiyor. Bir zamanlar Hokus Pokus arkadaşın bi yazısı vardı müzik teorisi bölümünde, onu okursan bu işin sonunun olmayacağını göreceksin.

Yani ilk önce bu akorların notalarını bir çıkar sonra aldığı arızalar sana en büyük yol gösterici olacak. Gam bilgimde var demişsin bu şekilde bu akor yürüyüşünde hangi dizeleri kullanabileceğini çıkarabilirsin.

Verdiğin akor yürüyüşüne hissttirdiği duyguya göre C maj ve modları ya da İlgili minörü A min iyi gider
                            Son güncelleyen PoPKoRN; 22-03-2009, 00:08.

Yorum

yards isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                              Buradan gam bilgin olmadığı sonucu çıkıyor malesef aslında.

Gamlar ve bunlara bağlı modlar konusunda burada çok şey yazıldı çizildi.

Modlar başlığını iyice sindirerek oku derim. Bu başlığın içinde zamanında "bir dizide doğal olarak bulunan akorlar" konusu hakkında bir yazı yazmıştım. Yazıyı okursan, gördüğün akorların birbiriyle olan ton içi ilişkilerini temel olarak görürsün ve karşına çıkan akor gruplarını daha rahat anlama şansına ahip olursun.

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X